söndag 29 april 2012

Kryddig linssoppa och gratinerad fläskytterfilé

Kryddig linssopa 4 pers

-2 dl röda linser
-1 liter vatten
-2 medel stora gula lökar
-2-3 vitlöksklyftor
-2 msk smör
-1/4 tsk mald kanel
-1krm vitpeppar
-2 tsk paprika pulver
-2 tsk gul curry
-1 burk krossade tomater
-salt
-1/2 dl hackad persilja
-1 citron till servering

Ta fram 2 st grytor. I gryta nr1 ska du koka linser i 1 liter vatten. Tar ca 20 min. De ska koka sönder.
I gryta nr 2 ska du fräsa den finhackade gula löken och vitlöken ihop med smöret och kryddorna. Tills löken var lite färg. Häll tomaterna över löken och låt det hela puttra i cirka 15min under lock. Blanda de kokta linserna  (med sitt spad) och grönsaksröran, salta lite till om det behövs, rör om ordenligt. Tillsätt persilja. Jag hade frusen. Servera soppan varm med citron skiva.

 

Gratinerad fläskytterfilé med rostade nypotatis 6 pers:

-1,5 kg delikatespotatis eller nypotatis
-3 msk oliv olja
-timjan
-flingsalt

-Fläskytterfilé eller fläskfilé
-salt, peppar
-2 msk smör
-2 x 125 gram mozarellabollar
-100 gram peppar salami
-1 kruka basilika, eller 1/2 frp frusen

Sås:
-4 dl vispgrädde
-2 msk vetemjöl
-4 msk chilisås

Sätt ugnen på 225 grader. Lägg potatisen i stor ugnsform, häll oljan över och krydda med timjan och peppar. Rör om så alla potatis får olja på sig. In i ugnen ca 20 min.

Blanda alla ingredienser till såsen.

Salt och peppar köttet, skär köttet i 1,5 cm breda skivor och bryn lätt i smöret. Skiva mozarella. Varva köttskivor och mozarella skivorna i en ugnsform. Strimla salamin och lägg ovan på köttet, strö över med basilika. Häll såsen i formen och in i ugnen i ca 20-25 nmin. Har du en kött termometer så använd den nu. Köttet ska ha 68 grader. Blir rosa och saftigt :)

Alltighopa blev jätte god. Omtyckt av gästerna :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar