måndag 30 april 2012

Efterrätt - Valborg

Päronpaj med marängtäcke


Det här behöver du :

100 gram smör
1 dl strösocker
1 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
+ 1 burk konserverade päron eller 3 st färska

Fyllning :

50 gram smält smör
½ dl strösocker
1 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker

Marängtopp :

2 äggvitor
1½ dl strösocker


GÖR SÅ HÄR :


Rör smör och socker till bottensmeten med elvisp. Tillsätt ägget och sist vetemjölet blandat med bakpulvret. Tryck ut smeten i en pajform.(ca 25 cm i diam) Skala och dela päronen på mitten. Kärna ur. Lägg dom på en tallrik och pensla dom med pressad citron så mörknar dom inte i färgen. Lägg dom sedan med snittsidan neråt på bottensmeten.



Fyllningen :

Smält smöret och tillsätt strösockret direkt i kastrullen. Rör ner vetemjöl och vaniljsocker och fördela smeten över päronen.



Marängtopp :

Vispa äggvitorna till hårt skum, tillsätt strösockret och vispa 2 minuter till. Fördela marängen ovanpå pajen och gör små toppar med bredsidan av en stekspade.



Värm ugnen till 200 grader, sänk värmen till 175 grader så fort duställt in pajen. Grädda i 40-45 min.


Min tyvärr lite brända resultat :( men jag ska ge mig på den pajen igen. Det var god och omtyckt fast extra brännan ;)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar